ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΑΒΟΡΩΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

singenia-slavorosikis-me-elliniki-glossa-dokimion-konstantinou-presviterou-ikonomouΤο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ βιβλίο του πρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Οικονόμου, του εξ Οικονόμων της Κωνσταντινουπόλεως, εκδόσεως 1828 (!!!!!!!!!), με τίτλον «ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΛΗΣΙΕΣΤΑΤΗΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΑΒΟΝΟΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ, το επέλεξα:

1.– Διά τας εκτενείς αναφοράς, με σεβασμόν, αλλά άνευ παρωπίδων, προς τους αρχαίους Πρωτοέλληνας Πελασγούς, κατ΄ επέκτασιν και Άβαντας, που ενδιαφέρει τας έρευνάς μου στην παρούσαν ιστοσελίδα, λόγω των συσχετίσεων οπού έχουν γίνει από σχετικούς και άσχετους ερευνητάς, των Αλβανών και Ελλήνων Αρβανιτών με τους Πελασγούς.

2.– Διά να χαστουκίσω με ατράνταχτα στοιχεία, την αυθάδειαν αγράμματων ψευδοελληνιστών-δωδεκαθεϊστών, οι οποίοι, ενώ γνωρίζουν ότι η αρχαιοελληνική γραμματεία και πλήθος άλλων πολιτισμικών στοιχείων διεσώθησαν, ένεκα της αγάπης Ορθόδοξων Χριστιανών Ιερέων και Μοναχών προς τον αρχαιοελληνικόν πολιτισμόν, επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στην Ορθοδοξία, και να εμφανίσουν την από το 350 π.χ. παρακμή της αρχαίας θρησκείας, ως καταστροφή της από τους Χριστιανούς.

3.– Διά να κάνω τις απαιτούμενες παραπομπές, σε επόμενα σχετικά άρθρα. Θα σημειώσω μόνο, ότι επικροτώ την απάντηση που δίδει ο συγγραφέας στο εκ συγχύσεως λάθος του Ομήρου και των διά αυτού μεταγενέστερων συγγραφέων, ο οποίος αντιφάσκει υποτιμώντας συνολικά τους Πελασγούς, ενώ επαινεί τους Άβαντες, τους Μολοσσούς, τους Μαγνήτας και άλλους κλάδους των Πελασγών. Τέτοια λάθη είναι ανθρώπινα και συγχωρητέα, ένεκα του πλούτου που άφησαν στις επόμενες γενεές  οι αρχαίοι ιστορικοί συγγραφείς.

4.– Διά να καταφανεί το ψεύδος, ότι τάχα την εποχήν της επαναστάσεως του 1821 δεν υπήρχεν ούτε ένας Έλληνας και ότι ουδείς ομιλούσε την Ελληνικήν Γλώσσαν.

Το βιβλίο είναι δίγλωσσον και παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από τη βιβλιοθήκη της google, στην παρακάτω ηλεκτρονικήν διεύθυνση:

https://books.google.gr/books?id=jGUIAAAAQAAJ&lpg=PR116&dq=%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B3%CE%BF%CE%AF&hl=el&pg=PR116#v=onepage&q=%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B3%CE%BF%CE%AF&f=false

Το σύγγραμμα εξ όσων αντελήφθην, συμπεριλαμβάνει εκτός αυτού και άλλους 3 τόμους των 800 σελίδων περίπου έκαστος. Ομιλούμε δηλαδή, για έναν τεράστιο θησαυρό γνώσεων ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΩΝ με τον πλέον επιστημονικόν τρόπο.

Είμαι βέβαιος, ότι ο οποιοσδήποτε διαβάσει αυτό το καταπληκτικό σύγγραμμα του πατρός Κωνσταντίνου Οικονόμου του Κωνσταντινοπολίτου, και έχει υπόψιν του τας πρόχειρας αναφοράς επιτήδειων κομπογιαννιτών ψευδοϊστοριογράφων, θα αντιληφθεί το από που αντλούν άμεσα ή και έμμεσα, αλλά περιστασιακά και επιπόλαια, τας πληροφορίας των, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να αναφέρουν τα βιβλία και τον συγγραφέα. Ως φαίνηται, το ράσο του πατρός Κωνσταντίνου Οικονόμου ενοχλεί και καταρρίπτει τις θεωρίες τους.

Η προσέγγιση της γλώσσης που διδάχθηκα και κοντεύω να ξεχάσω, γίνεται από σεβασμόν. Να μου συγχωρεθούν τα όποια λάθη.

Δημοσιεύθηκε στην ΒΙΒΛΙΑ, ΠΕΛΑΣΓΟΙ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.