ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΗΡΩΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΙΑΦΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ  — Ο Γεώργιος Μπότσαρης (1719 – 1803) ήταν Έλληνας-Αρβανίτης αγωνιστής πριν το 1821 και ηγέτης της Σουλιώτικης φάρας των Μποτσαραίων.

  — Βιογραφία

  — Ο Γεώργιος Μπότσαρης γεννήθηκε το 1719 στο Σούλι. Πατέρας του ήταν ο Κίτσος Μπότσαρης (17ος αιώνας 1682 – 1738). Ανέλαβε την αρχηγία της φάρας των Μποτσαραίων περί το 1750, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Αυτή η φάρα (πατριά) ήταν τουλάχιστον εξ ίσου σπουδαία, ίσως η σπουδαιότερη, συναγωνιζόμενη με τις φάρες των Κουτσονικαίων, των Τζαβελλαίων και άλλων Σουλιωτών, για την επέκταση των ορίων της Σουλιώτικης ομοσπονδίας, προκειμένου να εξασφαλίζουν η αυτάρκεια αυτής σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και είδη ένδυσης και οπλισμού.

  — Το 1789 όταν ο Αλί Πασάς προσπάθησε να καταλάβει το Σούλι ο Γιώργης Μπότσαρης αποδείχθηκε ένας από τους σημαντικότερους υπερασπιστές. Ειδικότερα όμως αναδείχτηκε στη 2η εκστρατεία του Αλί Πασά. Το 1792, με δόλο είχαν παρασυρθεί σε παγίδα 70 άνδρες του αρχηγού Λάμπρου Τζαβέλλα. Ένας που κατόρθωσε να ξεφύγει, έφτασε στο Παλαιοχώρι και ειδοποίησε τον αρχηγό Γιώργη Μπότσαρη για τον κίνδυνο. Ο Μπότσαρης επινόησε και ακολούθησε ευφυές σχέδιο υποχώρησης, εκκένωσε το Επταχώρι, συμπλήρωσε την οχύρωση της Κιάφας και μαζί με τον Λάμπρο Τζαβέλα, του οποίου ο γιος ήταν επίσης αιχμάλωτος όμηρος του Αλή, αποφάσισαν όπως πρότεινε ο Μπότσαρης να συγκεντρώσουν τα γυναικόπαιδα στην Κιάφα και οι οπλίτες να πιάσουν τα στενά της Κιάφας και άλλες επίκαιρες θέσεις. Τα στρατεύματα του Αλί προχώρησαν σε εύκολη προέλαση μέσα από δύσβατη περιοχή, μη λαμβάνοντας έτσι πρόσθετα μέτρα.

  — Στη ξαφνική μάχη που ακολούθησε, ο Αλί Πασάς υπέστη τρομερή καταστροφή. Ο Μπότσαρης τον καταδίωξε και έστησε το αρχηγείο του στον Άγιο Ιωάννη της Μποννίλας 2 χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα!!! Εκεί έμεινε δεκαπέντε ημέρες μέχρι που ο Αλή αναγκάστηκε να υπογράψει ταπεινωτική για τον εαυτόν του συνθήκη και να καταβάλει χρηματική αποζημίωση που του επιβλήθηκε.

  — Η νίκη αυτή του Γιώργου Μπότσαρη είχε ως συνέπεια οι ένοπλοι Σουλιώτες να επεκταθούν και να στήσουν στρατόπεδο 2 μόλις χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα στη θέση Άγιος Ιωάννης της Μπουνίλας. Το γεγονός αυτό κατέστησε την φάρα των Μποτσαραίων σε πολύ προνομιούχο θέση μεταξύ των άλλων οικογενειών. Λίγα χρόνια όμως μετά άρχισε να διασπάται η ενότητα των Σουλιωτών, και ο δύστροπος πλέον Γιώργης Μπότσαρης αναγκάσθηκε ν΄ αποσυρθεί παραδίδοντας την ηγεσία της φάρας στον πρωτότοκο γιο του Τούσια.

  — Μετά τον θάνατο του Τούσια ο Γιώργος Μπότσαρης ανέλαβε ξανά προσωρινά αρχηγός της φάρας και στις 25 Ιουνίου του 1797 η Σουλιώτικη Ομοσπονδία του πρότεινε να σπεύσει επικεφαλής 2000 Σουλιωτών προς βοήθεια στο Δόγη της Βενετίας που κινδύνευε από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, πλην όμως η Ενετία είχε ήδη παραδοθεί. Λίγα χρόνια μετά παρέδωσε την αρχηγία στον γιο του Κίτσο Μπότσαρη

Ο Γιώργος Μπότσαρης πέθανε σε μεγάλο γήρας το 1803 (κατ΄ άλλη εκδοχή το 1799) στα Τζουμέρκα από απελπισία, μετά από εξαπάτηση του Αλή Πασά, κατ΄ άλλους δηλητηριασθείς και κατ΄ άλλους αυτοκτονώντας. Άλλα παιδιά του ήταν ο δευτερότοκος Κίτσος Μπότσαρης, ο Νότης Μπότσαρης, ο Νίκηζας Μπότσαρης και η Μαρία Μπότσαρη.

ΠΗΓΕΣ:

  • «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» τομ.ΙΖ΄, σελ.714.
  • «Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου», τομ.14ος, σελ.33
  • Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαιδεία.
  • el.wikipedia.org

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η αναφορά για πρώτη φορά του όρου «αρχηγός της φάρας – πατριάς» δεν σημαίνει ότι πριν από τον Γιώργο Μπότσαρη δεν υπήρχε «φάρα» και αρχηγός της. Είναι μια υπερβολή, εκ του γεγονότος ότι ο Γιώργος Μπότσαρης, ήταν ένας σπουδαίος αρχηγός-πολέμαρχος, το όνομα του οποίου κατεγράφηκε ένδοξα στην επίσημη ιστοριογραφία. ΟΠΩΣ υπερβολή είναι η αναφορά «γενάρχης» στο πρόσωπο του Κίτσου Μπότσαρης (1620-1680 περίπου), όταν ο πρώτος Σπυρίδων Μπότσαρης, αναφέρεται στην  ιστορία ως συμπολεμιστής του Σκεντέρμπεη – Καστριώτη, περί το 1430-1450.

Δημοσιεύθηκε στην ΙΣΤΟΡΙΚΑ και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.