Σπυρίδωνος Τρικούπη «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» — 4 Ψηφιακοί τόμοι με ελεύθερη διανομή!!!

Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως - Σπ Τρικούπης -Τόμος Α === ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ Α. ΑΡΒΑΝΙΤΗ.
=== Σαν λαός έχουμε το πλεονέκτημα, το ότι κληρονομήσαμε πολλές γνώσεις για όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της Εθνικής Πατριωτικής Επαναστάσεως του «1821» λόγω της προσωπικής ενασχόλησης με την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων, από πολλούς πρωταγωνιστές.
=== Επειδή όμως όλοι οι πρωταγωνιστές, συμμετείχαν και στα αρνητικά εμφυλιοπολεμικά γεγονότα, ως προς τα σημεία που σίγουρα τα εξηγούν κατά την προσωπική τους κρίση ο καθένας, αν θέλουμε να λέμε ότι τα διαβάζουμε σωστά:
1.– Πρέπει να τους διαβάζουμε όλους και να μην απορρίπτουμε κανέναν απολύτως.
2.– Να φιλτράρουμε με σύνεση τα όσα καταγράφονται από τους πολλούς αγωνιστές, αλλά να μη φτάνουμε ΠΟΤΕ στο κατάντημα να απορρίπτουμε τους πάντες, μόλις διαπιστώνουμε, ότι κάποια ιστορικά συμβάντα, περιγράφονται με διαφορετικό ή και με αντίθετο τρόπο, από άλλα ιστορικά πρόσωπα που επέζησαν, αλλά οδηγήθηκαν εν τέλει σε αντίπαλους κομματικούς σχηματισμούς.
3.– Σχεδόν όλα τα ιστορικά κείμενα γράφτηκαν περίπου μετά από 35 έως και 50 χρόνια από τότε που συνέβησαν, όταν οι πρωταγωνιστές που τα συνέγραψαν ήσαν σε προχωρημένη ηλικία, οπότε και στη περίπτωση αυτή, πρέπει να διαβάζουμε τις ιστορίες τους με κατανόηση για τα όποια ανθρώπινα λάθη και να μη προτρέχουμε στη γενική απόρριψη, λόγω επισήμανσης κάποιων αντιφάσεων.
4.– Σημασία έχουν, οι κατ΄ αρχήν πιστοποιήσεις των ιστορικών γεγονότων και όχι οι τυχόν προσωπικές κρίσεις δικαιολόγησης ανθρώπινων συμπεριφορών.
5.– Ως προς τις ηγετικές ικανότητες των πρωταγωνιστών, αυτές ιστορικά, ΠΑΝΤΑ κρίνονται εκ του αποτελέσματος και εκ της τυχόν γενικής παραδοχής.
6.– Πολύ μεταγενέστερα «συγγράμματα» βλακείας απογόνων, που χάριν τρέχοντος ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, θέλουν τον πρόγονό τους, στο μεγαλύτερο σκαλί της φαντασίας τους, για να ανεβάσουν τους…. δικούς τους άμεσους απογόνους, ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΚΑΤ΄ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να υποκαταστήσει συγγράμματα των αυθεντικών πρωταγωνιστών, αλλά (και κυρίως) επίσημα έγγραφα της επαναστατικής περιόδου, με σημερινές βλακωδέστατες συμφεροντολογικές υποθέσεις και ασυνάρτητες αναγωγές.

=== Για τον συγγραφέα: Ο Σπυρίδων Τρικούπης (1788-1873) ήταν λόγιος, πολιτικός και ιστοριογράφος της Ελληνικής επανάστασης του 1821, μετά την οποία και διετέλεσε πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου (πρώτος πρωθυπουργός του ελεύθερου ελληνικού κράτους, του Ελληνικού Βασιλείου).
«…Αν αφήσωμεν μόνους τους μεταγενεστέρους να συγγράψωσι την σημερινήν ιστορίαν, δεν δύνανται να την συγγράψωσι βεβαίως εκ προσωπικών γνώσεων, ως μη σύγχρονοι, αλλ’ εκ παραδόσεως και απλής ακοής· οι δε μέλλοντες να επικρίνωσι την συγγραφήν ταύτην, ή σύγχρονοι θα είναι του μεταγενεστέρου τούτου συγγραφέως, ή μεταγενέστεροι αυτού· ό έστιν ουδείς εκ των αυτοπτών. Δύνανται να συγγράψωσιν οι μεταγενέστεροι την ιστορίαν, και εκ των σωζομένων εγγράφων του καιρού τούτου. Αλλά τις αγνοεί ότι τα έγγραφα ταύτα, εξ αιτίας των περιστάσεων, διηγούνται ως επί το πλείστον άλλ’ αντ’ άλλων, ποτέ μεν εν γνώσει, ποτέ δε εν αγνοία της αληθείας; Ποίας λοιπόν πίστεως αξία ειμπορεί να θεωρηθή ιστορία γραφείσα τοιουτοτρόπως, ό εστιν ανεξέλεγκτος, αναπόδεικτος και ύποπτος;
Ταύτα πάντα λαβών υπ’ όψιν, δεν εδίστασα να επιχειρήσω την συγγραφήν της συγχρόνου μου επαναστάσεως, και τόσω μάλλον, καθ’ όσον είκοσι και τριάντα ετών παρέλευσις αφ’ ότου τα ιστορούμενα συνέβησαν αρκεί και τον σάλον των παθών, όσα διήγειραν οι καιροί εκείνοι, να κατευνάση, και την επί των συμβάντων τούτων παθούσαν, ίσως και νοσήσασαν, του ανθρώπου κρίσιν σώαν και υγιά ν’ αποκαταστήση. Αν έσφαλα, δεν έσφαλα ως σύγχρονος, αλλ’ ως παντός καιρού άνθρωπος, καθ’ όσον μάλιστα η ιστορική αύτη ύλη ήτο και είναι εισέτι ασύνακτος και ακαθάριστος…»

Τα βιβλία είναι δωρεάν προσφορά του http://www.schooltime.gr/

=== Μπορείτε να «πάτε» και να κατεβάσετε στα αρχεία σας τους 4 τόμους, κάνοντας ΚΛΙΚ στον αντίστοιχο σύνδεσμο, που υπάρχει κάτω από την αντίστοιχη εικόνα κάθε τόμου:

Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως - Σπ Τρικούπης -Τόμος ΑΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΣΠ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ – ΤΟΜΟΣ Α

Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως - Σπ Τρικούπης -Τόμος Β ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΣΠ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ – ΤΟΜΟΣ Β

Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως - Σπ Τρικούπης -Τόμος Γ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΣΠ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ – ΤΟΜΟΣ Γ

Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως - Σπ Τρικούπης -Τόμος Δ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΣΠ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ – ΤΟΜΟΣ Δ

Δημοσιεύθηκε στην ΒΙΒΛΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Σπυρίδωνος Τρικούπη «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» — 4 Ψηφιακοί τόμοι με ελεύθερη διανομή!!!

  1. Ο/Η ELLIN λέει:

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΜΠΡΑΒΟ!!!
    Ο Α΄ ΤΟΜΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ…

  2. Ο/Η ARVANITIS NIKOLAOS λέει:

    Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΉΜΑΝΣΗ — ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΑ
    ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΧΘΕΣ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.