=== Τη χρονική περίοδος 1320 – 1444, είχαμε ένα Βυζάντιο σκιά του εαυτού του, αφού μετά από συνεχείς αποστασίες και πολέμους, οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τα περισσότερα εδάφη του.
=== Όπου δεν είχαν ακόμα επικρατήσει οι Τούρκοι, η κατάσταση ήταν και εκεί ταραχώδης και ρευστή. Μια τέτοια περιοχή ήταν η περιοχή της Αλβανίας (όπως τη ξέρουμε σήμερα) η οποία τότε (1320 μ.Χ. περίπου) ήταν κερματισμένη σε πολλά και ασήμαντα πριγκηπάτα ή χωριά-φέουδα. Διάφοροι τυχάρπαστοι αγόραζαν τίτλους ευγενίας, με τη συνδρομή είτε της Ρωμαιοκαθολικής είτε της Ορθόδοξης εκκλησίας, μαζί με μικρά φέουδα.
=== Όσοι από τους μικρούς φεουδάρχες της Αλβανίας απόκτούσαν ισχυρούς συμμάχους (Σέρβους, Ναπολιτάνους, Γενοβέζους, Βενετσιάνους) άρχιζαν μεταξύ τους σκληρούς τοπικούς πολέμους, με τη φιλοδοξία να μεγαλώσουν την ελεγχόμενη από αυτούς περιοχή. Από αυτούς τους μακροχρόνιους πολέμους, μετά από συνεχείς ανακατανομές εδαφών, έμειναν τελικά 5 κρατίδια, τα οποία μετά από πρωτοβουλία του Gjirgj (Γιώργος) Castriot, ηγεμόνα του ομώνυμου πριγκηπάτου, συγκρότησαν το 1444 τη Κοινωνία του Lezha. Το κάθε κρατίδιο διατήρησε τη πολιτική αυτπνομία του, αλλά όλοι υπήχθησαν υπό τη στρατιωτική αρχηγία του Gjirgj (Γιώργος) Castriot. Αυτοί οι μακροχρόνιοι τοπικοί πόλεμοι μεταξύ φεουδαρχών και οι εισβολές Σέρβων και Τούρκων είχε σαν μεγάλα θύματα τους Έλληνες Αρβανίτες, κατοίκους της περιοχής των Αρβάνων της Βορείου Ηπείρου αλλά και πολλούς άλλους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι μετά το 1190, εξαναγκάζονται για άλλη μια φορά με τη βία, να μεταναστεύσουν κατά χιλιάδες, άλλοι προς δυσμάς (Ιταλία) και άλλοι προς νότο (Ελλάδα).
=== Κάποτε, λόγω των πολλών αλλαγών θρησκείας, ρώτησαν τον Σκεντέρμπεη να πει σε ποιον θεό πιστεύει και αυτός απάντησε «στον θεό του σπαθιού μου» — Εκείνοι οι Έλληνες μετανάστες από τη Βόρεια Ήπειρο, είχαν τεράστιες απώλειες. Όσοι γλύτωναν από το σπαθί, είχαν να αντιμετωπίσουν τη πείνα και τις αρρώστιες (πανούκλα κλπ).
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, σαν απόγονοι των ΕΛΛΗΝΩΝ Αρβανιτών, μας ενδιαφέρει να ξέρουμε μερικά πράγματα για τον δυνάστη των προγόνων μας, αλλά και να απαιτούμε εξηγήσεις από τους Αλβανούς, για την εθνοτική επιλογή (άστρο του Δαβίδ) του «εθνάρχη» τους στη σημαία του κρατιδίου του και της Κοινωνίας της Lezha.
Χωρίς καμιά αμφιβολία, ο Σκεντέρμπεης ήταν από τις ισχυρότερες αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής του (1405-1468).
Το φαιδρό είναι, ότι εκτός από τους Αλβανούς, κάποιοι που θέλουν είτε να προπαγανδίσουν, είτε να το παίξουν ιστορικοί με αλχημίες, τον «διεκδικούν» άλλοι σαν Έλληνα και άλλοι σαν …Σέρβο.
Τη σύγχυση την έχει προκαλέσει ο ίδιος [και ο πατέρας του Γκιόν ( Gjon) Καστριώτης], αφού και οι δύο άλλαξαν 4-5 φορές θρήσκευμα, σε μια ταραγμένη εποχή που το θρήσκευμα ταυτιζόταν με την εθνοτική προτίμηση. Έτσι, πατέρας και γιος, πέρασαν στον καθολικισμό, στην Ορθοδοξία, στον Μωαμεθανισμό και ξανά Καθολικισμό και ξανά Ορθοδοξία!!!!
Αυτές οι μεταμορφώσεις συνοδεύονταν πάντοτε με τις αντίστοιχες συμμαχίες, πότε με ηγεμόνες των Ιταλικών κρατιδίων, πότε με τους Σέρβους και πότε με τους Τούρκους. Με Σέρβους (και Σκοπιανούς) αλλά και με Ιταλούς ηγεμόνες και ντόπιους ευγενείς ιταλικής καταγωγής, τόσο ο πατέρας του, ο ίδιος και τα αδέλφια του, ισχυροποιούσαν τη πολιτική τους θέση στη περιοχή ΚΑΙ με γάμους.
Ο παππούς του Σκεντέρμπεη-Καστριώτη, ο Paul Kastriot (Galway) δεν ήταν ευγενής, ούτε είχε καμία σχετική καταγωγή. Ο παππούς του Σκεντέρμπεη ήταν ένας εύπορος περιπλανόμενος έμπορος, που κάποια στιγμή και άγνωστο το πότε ακριβώς, βρέθηκε στην μεσαιωνική Αλβανία. Σύμφωνα με όλες τις ιστορικές έρευνες (και για την περίπτωση της οικογένειας Καστριώτη έχουν γίνει πάρα πολλές), αν και με εξαγορά και γάμο του Gjon απόκτησαν τον τίτλο του «Κυρίου» δηλαδή του ιδιοκτήτη-τσιφλικά δύο στην αρχή χωριών, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα πριν από το 1368 και επίσης παραμένουν άγνωστα, ο τόπος και το έτος γέννησης, τόσο του παππού Paul Kastriot όσο και του πατέρα Gjon Kastriot.’
Ιδρυτής του πολύ μικρού στην αρχή Πριγκηπάτου των Castriotet, το 1389 ήταν ο πατέρας του Σκεντέρμπεη, Gjon Castriot. Όταν αυτός είχε συμμαχήσει με τους Τούρκους, είχε παραδώσει τον Gjirgj (Γιώργο) Castriot σαν εγγύηση στον σουλτάνο.
Τόσο ο πατέρας Gjon Castriot όσο και ο γιος Gjirgj (Γιώργος) Castriot, επέλεξαν για οικόσημο και για σημαία, το «λάβαρο» που βλέπετε, στο οποίο το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι ο δικέφαλος αετός της πλεονεξίας να γίνουν «συνεχιστές» του Βυζαντίου, το κυρίαρχο και ιδιαίτερα περίεργο, είναι το άστρο του Δαβίδ, δηλαδή το κατ΄ εξοχήν εθνικό σύμβολο των εβραίων
ΠΗΓΕΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Skanderbeg
http://sq.wikipedia.org/wiki/Kastriot%C3%ABt
http://sq.wikipedia.org/wiki/Gjon_Kastrioti
http://todoslossitioscatolicos.com/wikipedia1/?title=Kastrioti_family
http://en.wikipedia.org/wiki/Albania
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&……
http://en.wikipedia.org/wiki/Gjon_Kastrioti
http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://home.aubg.bg/students/KVB110/Name……..
ΦΟΒΕΡΟΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΓΝΩΣΤΟΤΑΤΟ ΟΤΙ Ο ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΦΑΞΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ(ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΒΑΝΟ) ΑΦΟΥ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΒΑΣΙΛΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΙΚΕΛΙΩΝ Ο ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ »ΗΠΕΙΡΩΤΗ» ΚΑΙ »ΑΠΟΓΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟ. ΕΝΩ ΕΣΦΑΖΕ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΚΥΒΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ) ΕΞΥΜΝΟΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟ! ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!